Sakkserhusene i Saggrenda visitkongsberg.no

Velkommen til Kongsberg

Teknologi - Historie - Natur

Sakkerhusene i Saggrenda

Sakkerhusene i Saggrenda

Sakkerhusene i Kongsberg er en del av byens historie og representerer en viktig del av den kulturelle arven. Disse husene har en historie som går tilbake til grunnleggelsen av Kongsberg på 1600-tallet.

 De gjenværende Sakkerhusene i Kongsbergt ligger i Saggrenda, sju km fra Kongsberg sentrum, rett ved der gruvetoget starter. Ordet ”Sakkerhus” stammer nok fra det tyske ”Zechenhaus”. ”Zeche” betyr ”gruve”. Det var i stor grad Tyske bergmenn som la grunnlaget for gruvedriften i Kongsberg. På sommeren er det vanligvis åpent for enkel servering i Sakkerhusene.

Sakkerhusene var fra gammelt av oppholdsrom for arbeiderne og kontorbygg.

På det meste på Sølvverkets storhetstid på 1700-tallet tror man det kan ha vært cirka 100 sakkerhus i Kongsberg. Rett ved ligger også den idylliske Saggrendadammen som er en fin badeplass på sommeren. Der kan man parkere bobil over natten. (max 24 timer når denne artikkelen skrives)

Next Post

Kongsberg Kirke

fre nov 24 , 2023
Kongsberg kirke er en kirke i Kongsberg kommune, som ligger i Buskerud fylke, Norge. Kirken er en del av Den norske kirke, som er landets største kristne kirkesamfunn. Her er noen detaljer om Kongsberg kirke: Kongsberg kirke er dermed ikke bare et religiøst samlingssted, men også et kulturelt ikon som representerer byens rike historie og […]
kongsberg kirke